Digitalna kompetencija djece predškolske dobi

Nekoliko godina „borila“ sam se protiv informatike za djecu predškolske dobi, tj. u vrtiću. Najčešći je to razlog bio: „Doma su non-stop na igricama, kompjuteru ili pred tabletima, pa barem da u vrtiću  nisu.“ Jednog dana, jedan roditelj je u grupu donirao kompjuter. Nije bilo druge, nego prihvatiti. I tako, polako smo uvodili prve informatičke korake među predškolskom djecom, čime se danas ponosim jer je obogatilo i olakšalo odgojno-obrazovni rad u skupini. Počela sam sve više uviđati prednosti i potrebe. Htjeli mi ili ne, naša djeca i današnje generacije moraju biti informatičko obrazovane. Da bi mogla pratiti taj korak, krenula sam na razna stručna usavršavanja. Jedan od seminara na koji sam imala čast nedavno prisustvovati bio je upoznavanje sa digitalnom kompetencijom djece predškolske dobi i aplikacijom „Gabrijelsseed.eu“.

Aplikaciju je pokrenuo jedan otac djeteta s teškoćama u razvoju koji je htio pomoći svojem djetetu. Iskoristio je njegov najveći interes (kompjuter) kao pripomoć u učenju. Kreirao je različite vrste edukativnih igara koje je prilagodio njegovim mogućnostima, potrebama i interesima. Kao motivaciju za korištenje istalirao je različite nagrade, naravno ako izvrši određeni broj zadataka, kao npr. zabavna igrica, kratki crtić, kratki film, neki video spot i sl. Sve to neprestano je mijenjao i prilagođavao svojem djetetu ovisno o potrebama. Tada je interes pokazalo i njegovo drugo dijete pa je uvido da mora stvari mijenjati i također dati mogućnost i mlađem djetetu. Priča se proširila i u vrtić u kojem su djeca polazila. U suradnji s odgojiteljicama pokrenuli su projekt pod nazivom „Korištenje aplikacije za razvoj predškolskih vještina i digitalnih kompetencija“.

Izvor: https://www.facebook.com/gabrielsseedsaps

Izvor: https://www.facebook.com/gabrielsseedsaps

Odgojiteljice su zajedno sa tatom kreirale aplikaciju prema interesima, mogućnostima i potrebama djece iz skupine. Iz dana u dan su mijenjali, nadograđivali novim edukativnim ideja i potrebama za rad sa djecom. Na seminaru su nam kolegice prezentirale aplikaciju i kako ju one svakodnevno koriste u radu. Aplikacija sadrži mnoštvo igara. Igre su podijeljene po paketima za uzrast od 3-4 godina, 5-6 godina i 7-8 godina. Postoje i igre na stranim jezicima: engleski, njemački, španjolski, ruski i portugalski. Zar nije to sjajno? Igrajući se, dijete uči i strane jezike, samo morate odabrati koji jezik želite. Važno je napomenuti da je govor koji dijete sluša, govor izvornih govornika. Nadalje, unutar svakog paketa ima još mnoštvo igara. Kada odaberete dob djeteta, kasnije odabirete što želite da dijete uči. Navesti ću samo nekoliko, ima ih zaista mnogo. A opet unutar svake kategorije, ima različitih igara, tj. načina učenja. Neke od kategorija su: abeceda, atronomija, auti, boje, brojanje do 3, brojanje do 10, ekologija, dinosauri, glazba, informatika, kemija, nastavi niz, skupovi, oduzimanje, riječi, voće i povrće, vrijeme, zastave, životinje, zvukovi itd. Ono što je jedinstveno kod ove aplikacije je da sami možete kreirati igre koje želite za Vaše dijete. Također, sami možete odabrati nagradu za dijete i koliko zadataka dijete mora izvršiti da bi ju osvojilo, da li 3, 4, 6 ovisi o spretnosti i napredovanju djeteta.

Izvor: https://www.facebook.com/gabrielsseedsaps

Izvor: https://www.facebook.com/gabrielsseedsaps

Aplikacija je vrlo jednostavna, edukativna, korisna i zabavna. Toliko je bogata da mi je nemoguće sve objasniti. Razgovarajući sa kolegicama iz struke, definitvno preporučujemo ovu aplikaciju svim roditeljima koji žele da njihovo dijete kvalitetno provede vrijeme za kompjuterom ili tabletom. Svi znamo da djeca mogu sate provesti igrajući igrice, zašto to nebi usmjerili na učenje? I vrlo je važno da prije nego dijete krene igrati, dogovorite koliko vremena može provesti za kompjuterom. I budite dosljedni, držite se pravila. Kako ćete Vi tako će i Vaše dijete.

Izvor: https://www.facebook.com/gabrielsseedsaps

Izvor: https://www.facebook.com/gabrielsseedsaps

Na kraju, moram istaknuti svoje dojmove sa seminara. Svi smo se pitali: „ A koliko to sve košta?“ Odgovor je: „Sve je to besplatno, samo morate imati internet“. Tata i odgojiteljice sve su to kreirale u svoje slobodno vrijeme. A zašto? Kažu oni: „Zašto ne, moramo međusobno dijeliti svoja znanja i iskustva. Nama je pomoglo u radu, djeca su vidjivo napredovala.“ Toliko pozitivne energije, entuzijazam, sreća i želju da podijele s nama, toplina i dobrota ljudi ostavile su nas bez riječi i topla srca. A i naziv aplikacije ima svoj duboko značenje. Gabrijel kao anđeo koji donosi lijepe vijesti i seeds, kao engleska riječ što znači sjeme. „Aplikacija koja sije sjeme znanja kroz igru i zabavu.“

 

Lana Kihas, mag. praesc. educ.

Komentari